Rynker over øynene er et tegn på smerte

Visste du at rynker over øynene er et anerkjent, vitenskapelig bevist tegn på smerte hos hester?

Øyet får en karakteristisk trekantet form, slik som vist på bildet her. Hesten kan ha en eller flere rynker over øyet, og ser «bekymret» ut. Pilen på bildet indikerer retningen på bevegelsen i muskulaturen rundt øyet.

Tegn på smerte kan være vanskelig å oppdage, men de siste årene har det kommet en god del artikler som forklarer hvordan man kan gjenkjenne disse tegnene. Disse inkluderer Equine Pain Face, the Horse Grimace Scale, EquiFACS og EQUUS-FAP.

Alle som driver med hest, bør lete aktivt etter tegn på om hesten opplever ubehag, nettopp fordi hester er så gode på å skjule dette.

Hvis du vil trene på å oppdage om hester opplever treningsmetoder og / eller ridning som smertefullt, kan du for eksempel google bilder fra dressur eller sprangkonkurranser. Bla deg gjennom bildene som dukker opp, og se om noen av hestene har rynker over øynene, «trekantede» øyne, eller et bekymret uttrykk.

Kilder:

An equine pain face (nih.gov)

EquiFACS: The Equine Facial Action Coding System (plos.org)

Development of the Horse Grimace Scale (HGS) as a Pain Assessment Tool in Horses Undergoing Routine Castration (plos.org)

Equine Facial Action Coding System for determination of pain-related facial responses in videos of horses (plos.org)

Monitoring acute equine visceral pain with the Equine Utrecht University Scale for Composite Pain Assessment (EQUUS-COMPASS) and the Equine Utrecht University Scale for Facial Assessment of Pain (EQUUS-FAP): A scale-construction study – ScienceDirect

Scroll to Top